Ontwikkelingen straf(proces)recht 2019

Informatie

In deze cursus gaan prof. mr. A.A. (Stijn) Franken en mr. dr. J.S. (Joost) Nan met elkaar in gesprek over een aantal actuele, belangrijke tendensen in het strafrecht. Het gesprek wordt geleid door mr. J.Y. (Jacques) Taekema. Onderwerpen als culpa, noodweer(exces), verhoorbijstand, nemo tenetur en de benadeelde partij passeren onder meer de revue.
Na het volgen van deze boeiende en levendige gesprekken bent u weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het strafrecht. 

Deze cursus is opgenomen in september 2019.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van het straf(proces)recht
 • kunt u deze ontwikkelingen toepassen in uw praktijk
 • kunt u over deze ontwikkelingen een gefundeerde mening vormen

Auteur

 • prof. mr. A.A. Franken

  Stijn Franken (1967) studeerde rechten in Tilburg. In 1993 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg en later dat jaar werd hij beëdigd als advocaat. Sindsdien 2003 is hij hoogleraar Straf(proces)recht aan de Universiteit Utrecht.

  Stijn Franken maakt deel uit van de ACAS (Adviescommissie Afgesloten Strafzaken), is bestuurslid van de Nederlandse Juristen Vereniging en lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken. In zijn praktijk richt Stijn Franken zich op de behandeling van cassatiezaken bij de Hoge Raad en op (vaak omvangrijke) strafzaken die bij de rechtbanken en gerechtshoven worden behandeld.   

 • mr. dr. J.S. Nan

  Joost Nan is universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan de Erasmus universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij werkzaam als advocaat bij Wladimiroff Advocaten, waar hij zich hoofdzakelijk bezighoudt met strafcassaties. Joost heeft Strafrecht gestudeerd in Leiden en is in 2011 gepromoveerd aan de universiteit Tilburg op het Lex certa-beginsel. Hij is al jaren betrokken bij de Beroepsopleiding Advocatuur, geeft veel cursussen op het gebied van strafrecht, is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS) en heeft vele publicaties op zijn naam staan.

 • mr. J.Y. Taekema

  Jacques Taekema studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkte hij part time voor de Reclassering. Van 1996 tot 1999 was hij universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. In deze periode werkte hij aan zijn promotieonderzoek over de toelaatbaarheid van uit het buitenland afkomstig bewijsmateriaal. In 1999 maakte hij de overstap naar de advocatuur. In 2007 begon hij zijn eigen praktijk in Den Haag: Taekema Harlequin advocaten. Landelijke bekendheid kreeg hij met zijn zaak: "De Schiedammer Parkmoord". Naast zijn praktijk, is Jacques Taekema (bestuurs)lid van de VCAS (Vereniging Cassatieadvocaten) en redactieraadslid van PO-Online.