Kunstmatige intelligentie in het fiscaal juridische domein

Informatie

Kunstmatige intelligentie, of AI, klinkt als toekomstmuziek, maar al in de jaren 1970 werd deze technologie gebruikt voor het voorspellen van belastingzaken. In deze cursus laat mr. M.H. Derksen u zien wat deze technologie behelst en toont hij de mogelijkheden en gevaren ervan. Hij geeft aan hoe deze technologie kan worden gebruikt voor kwantitatieve juridische voorspellingen en geeft demonstraties van toepassingen van AI in het fiscale en juridische domein.

De cursus is initieel ontwikkeld voor fiscalisten. Wij hebben hem echter ook voor advocaten beschikbaar gesteld omdat de materie vanuit fiscaal oogpunt ook voor u als advocaat erg relevant en interessant kan zijn.

Deze cursus is geactualiseerd in september 2020.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kunt u zwak AI van sterk AI onderscheiden
  • kent u een aantal van de belangrijkste leermethodes die worden toegepast in AI
  • kunt u een afweging maken tussen de voordelen en de gevaren van het gebruik van AI
  • weet u welke vragen en bouwstenen van belang zijn bij het opzetten van een algoritme
  • kunt u uw positie bepalen ten aanzien van deze technologie

Auteur

  • mr. M.H. Derksen

    Marc Derksen (1989) is assistent professor Tax & Technology. Daarnaast is hij verbonden aan Deloitte Tax & Legal, waar hij betrokken is bij het ontwikkelen en implementeren van technologie binnen het juridische domein. Hij richt zich met name op de toepassing van artificiële intelligentie binnen het belastingrecht. Marc studeerde fiscaal recht (BA) en Europees en internationaal belastingrecht (MA) aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat hij zijn rechtenstudie begon, genoot Marc de officiersopleiding voor militair vliegers aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.