De strafzaak: zo bepaalt u een goede strategie

Informatie

Het bijstaan van uw cliënt in een strafproces is niet iets dat u kunt leren op de universiteit of op de opleiding tot advocaat. Ervaringen van uw confrères en leren van anderen maken van u uiteindelijk een betere advocaat. In deze weblecture zet mr. Gerard Spong uiteen, aan de hand van alle fasen in het strafproces, - van het politieverhoor tot aan het laatste woord van de verdachte ter terechtzitting-, welke stappen u het beste kunt zetten wanneer u een cliënt bijstaat die verdacht wordt van een strafbaar feit. Bijvoorbeeld, hoe u moet omgaan met het zwijgrecht van de verdachte, of met een cliënt die u niet de waarheid vertelt. Hoe u getuigen verhoort ter terechtzitting en hoe u kunt inschatten welke houding tegenover de rechters het meest gepast is, en het meest effectief.

Uiteraard put Gerard Spong in deze weblecture uit zijn jarenlange ervaring met bijzondere en geruchtmakende cliënten en zaken. 

Deze cursus is geactualiseerd in augustus 2018.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kunt u benoemen welke valkuilen zich in de verschillende fasen in het strafproces voordoen;
  • kunt u adequaat reageren wanneer een cliënt u niet alles vertelt;
  • kunt u voorbeelden geven op welk moment u de middelen in het strafproces kunt inzetten om uw cliënt zo effectief mogelijk bij te staan;
  • kunt u bepalen welke strategie u het best kunt voeren ter terechtzitting. 

Auteur

  • mr. G. Spong

    Gerard Spong studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 1973 werd hij beëdigd als advocaat. In zijn eerste grote zaak in 1978, die ook de aandacht van de media trok, stond hij drie RAF-terroristen bij. Nadien volgden nog vele geruchtmakende en belangwekkende zaken waarbij Gerard Spong als advocaat betrokken was, zoals de zaak waarin hij de tegenstanders van Desi Bouterse verdedigde.

    Naast zijn advocatenpraktijk houdt Gerard Spong lezingen en schrijft hij literaire thrillers.