Huurbetaling en corona: de Hoge Raad spreekt

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Hoe moet de huurkorting worden berekend bij sluiting van horeca en winkels als gevolg van de coronacrisis?

Dat corona een zeer forse impact heeft voor horecaondernemingen en niet-essentiële winkels is bekend. Als gevolg van overheidsmaatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het virus waren winkels en horecaondernemingen tientallen dagen gesloten. Ondanks ongekende overheidssubsidies kunnen veel huurders de huur niet meer voldoen. Dit leidde met name over de periode dat de overheidssubsidies volgens de overheid nog geen 100% van de vaste lasten zou dekken tot een groot aantal conflicten.

Omdat de beoordeling van de vorderingen tot huurprijsvermindering inhoudelijke verschillen kende, heeft de kantonrechter Roermond prejudiciële vragen aan de Hoge Raad gesteld. Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad deze vragen beantwoord. De antwoorden wijken af van de rekenregel die de kantonrechters Amsterdam toepasten en deels van een advies aan de Hoge Raad van zijn adviseur Wissink. Tijdens deze cursus bespreekt mr. E.P.W. Korevaar enkele aandachtspunten bij deze uitspraak van de Hoge Raad en geeft hij tips voor de vertaalslag hiervan naar uw eigen praktijk.

Deze cursus is ontwikkeld in februari 2022.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • bent u op de hoogte van de uitspraak van de Hoge Raad 24 december 2021
 • kunt u de consequenties van deze uitspraak vertalen naar een toepassing in uw eigen praktijk

Auteur

 • mr. E.P.W. Korevaar

  Elout Korevaar (1978) studeerde rechten in Leiden en kwam tijdens zijn studie in aanraking met het huurrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. In 2006 maakte hij de overstap naar de advocatuur waar hij zich verder specialiseerde in het civiele vastgoedrecht. Hij werkte voor diverse gerenommeerde kantoren en adviseerde en procedeerde voor overheden, beleggers, zorginstellingen, verhuurders en winkeliers.

  Elout adviseert over huurrecht, bouwrecht en koop en verkoop van onroerend zaken. Hij heeft zich in het bijzonder gespecialiseerd in grootschalige renovaties van woonwijken en winkelcentra, alsmede in huurprijstoetsing van winkelruimten. Elout verzorgt over deze onderwerpen regelmatig cursussen. Naast advocaat is hij docent huurrecht aan de Universiteit Leiden.

  Elout is lid van de vereniging van huurrechtadvocaten, de juristenvereniging appartementsrecht en de vereniging voor bouwrechtadvocaten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten