Premarital mediation: huwelijkse voorwaarden via mediation

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Achteraf is het vaak makkelijk om in te zien wat er misging. Lastiger is het om voorafgaand aan een huwelijk vooruit te kijken naar welke punten in de toekomst weleens cruciaal kunnen zijn voor één of beide partners. Premarital mediation beoogt in die behoefte te voorzien door aan te tonen welke mogelijkheden er zijn en welke (voorwaardelijke) afspraken vooraf gemaakt kunnen worden om het welzijn van beide partners te waarborgen gedurende het huwelijk. In de cursus bespreken docenten dr. mr. F. Schonewille en mr. T.J. Backx de mogelijkheden rondom het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst. De focus ligt hierbij op bewustwording van wat het aangaan van een dergelijke overeenkomst met zich meebrengt. De docenten moedigen een ieder aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen en een op maat gemaakte overeenkomst op te stellen die bij hen past. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan recente en minder recente ontwikkelingen op het gebied van mediation en zijn er verschillende rollenspellen opgenomen om de behandelde theorie in de praktijk te brengen. 

Deze cursus is ontwikkeld in de zomer van 2023. 

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus: 


 • bent u op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van premarital mediation;
 • weet u welke mogelijkheden er zijn rondom het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst;
 • beschikt u over handvatten om uw eigen cliënten middels premarital mediation te begeleiden richting een overeenkomst op maat.  

Auteur

 • dr. mr. Fred Schonewille

  Dr. mr. Fred Schonewille studeerde Nederlands recht, Notarieel recht en Christelijke ethiek aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. In 2012 promoveerde hij. Zijn dissertatie handelt over de partijautonomie van echtgenoten in het relatievermogensrecht.

  Schonewille is legal mediator, mediation advocate. Daarnaast is hij docent aan onder meer de Hoefnagels Academie. Ook is hij mede-initiatiefnemer en -eigenaar van het internetplatform AllesOverErven.nl e hoofdredacteur van Tijdschrift Conflicthantering. Tevens is hij spreker op het terrein van mediation en recht, relatievermogensrecht en erfrecht en (mede-)auteur van boeken en artikelen op deze terreinen. Schonewille is oud-notaris.

 • mr. Tim Backx

  Mr. Tim Backx is advocaat, mediator en partner familierecht bij SmeetsGijbels advocaten waar hij cliënten bijstaat in hun echtscheiding en daarmee gerelateerde kwesties, zoals de vermogensrechtelijke afwikkeling van het huwelijk of de samenleving, alimentatie en zorgregelingen. Voorts adviseert hij cliënten bij het opstellen of aanpassen van huwelijkse voorwaarden en testamenten in het kader van estate planning en treedt hij geregeld op als mediator in het kader van echtscheidingen dan wel bij de totstandkoming of wijziging van huwelijkse voorwaarden voorafgaand of tijdens het huwelijk (premarital mediation). Tim maakt onderdeel uit van het bestuur van de Stichting Prenups die zich tot doel heeft gesteld om de totstandkoming van huwelijkse voorwaarden via mediation te promoten. Verder is Tim lid van de Adviescommissie Familierecht van de Nederlandse Orde van Advocaten, annotator bij RFR (Rechtspraak Familierecht), publiceert hij met enige regelmaat in vakbladen en is hij lid van de vFAS en VVCP.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten