Samenwerken met professionals: succesvoller door teamwork

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

In de cursus Samenwerken met professionals gaat mr. drs. M.G.J. ter Huurne in op een onderwerp waar u dagelijks in uw werk mee te maken heeft, namelijk het samenwerken met anderen. Dit kunnen kantoorgenoten zijn, maar ook advocaten van de wederpartij of cliënten waar u mee samenwerkt. Deze professionele interactie blijkt een bron van motivatie en inspiratie, maar kan ook een bron van irritatie en frustratie zijn. 

In maart 2021 werd in de Mr. Online het resultaat gepubliceerd van een onderzoek uitgevoerd door Archie Advisory. Hieruit bleek dat in slechts 1 op de 5 advocatenteams regelmatig wordt gepraat over samenwerking. In de meeste teams wordt er nauwelijks gepraat over onderwerpen als communicatie, onderlinge relaties en verwachtingen, persoonlijke uitdagingen en verbeterpunten van het team. Hoewel veel kantoren wel proberen de werkcultuur op dit gebied wel te verbeteren, zo is te lezen in de publicatie, blijft écht resultaat uit.

Gelukkig kunt u zélf gericht invloed uitoefenen op dit belangrijke onderdeel van uw werk. Aan de hand van kennis over de mechanismen die ten grondslag liggen aan menselijke interactie en hoe deze te beïnvloeden zijn, kunt u zelf beredeneren wat u nodig heeft om uw samenwerkingsverbanden optimaal voor u te laten werken. Vanuit inzicht en overtuiging met betrekking tot de vaardigheden die u daarbij in dient te zetten, kunt u aan de slag om direct effect te sorteren op dit gebied.

Deze cursus is ontwikkeld in april 2021.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:


 • heeft u inzicht in de belangrijkste voorwaarden voor effectieve samenwerking
 • kunt u het verloop van interactiepatronen voorspellen
 • heeft u inzicht in het effect van self-disclosure en feedback op communicatie
 • bent u op de hoogte van de voorwaarden voor de effectiviteit van feedback
 • kunt u aan de hand van voorbeelden anderen overtuigen van het belang van specifieke aspecten voor effectieve samenwerking

Auteur

 • mr. drs. Marloes ter Huurne

  Marloes ter Huurne (1977) studeerde Rechten aan de Universiteit van Maastricht en Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Deze twee vakgebieden combineert ze door de gedragswetenschap te verwerken in cursussen, trainingen en coachtrajecten voor advocaten. Sinds 2013 is ze als coach, vaardighedentrainer en mentor verbonden aan de Beroepsopleiding Advocaten en sinds 2022 is ze hoofddocent Communicatieve vaardigheden en Onderhandelen bij de Law Firm School. Gedragswetenschappelijke onderzoeken leiden continu tot nieuwe inzichten over persoonlijke effectiviteit en (team)gedrag. Deze nieuwe inzichten vertaalt Marloes naar aansprekende lezingen voor diverse doelgroepen en gelegenheden. Zij is auteur van het in 2023 verschenen boek Het Advocatenbrein, waarin zij duidelijk maakt hoe juristen en advocaten hun voordeel kunnen doen met de gedragswetenschap.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten