De gebrekenregeling

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

De verhuurder heeft op grond van de wet de verplichting om huurgenot te verschaffen binnen het kader van het overeengekomen gebruik. Mocht de huurder dit huurgenot niet krijgen door een gebrek, dan is de verhuurder wettelijk verplicht om de gebreken in de zin van de wet te herstellen. In artikel 203 t/m 211 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is een algemene gebrekenregeling opgenomen die in principe geldt voor alle huurovereenkomsten. Het begrip ‘gebrek’ is echter ruim geformuleerd. Het omvat nagenoeg alles dat het huurgenot van de huurder negatief beïnvloedt.

In deze praktijkgerichte cursus behandelt mr. Rogier Goeman alle relevante aspecten van de gebrekenregeling. Hij gaat nader in op de definitie, de remedies, semi-dwingend recht en exoneraties en bespreekt het procesrecht in relatie tot de gebrekenregeling. Na het volgen van deze cursus bent u weer goed op de hoogte van de rechten en plichten van huurders en verhuurders met betrekking tot gebreken zodat u uw cliënten goed kunt adviseren bij hun geschillen.

Deze cursus is ontwikkeld in oktober 2021 en geactualiseerd op 12 januari 2022.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:


 • bent u helemaal op de hoogte van de actuele stand van zaken met betrekking tot de gebrekenregeling
 • kunt u deze inzichten toepassen in uw dagelijkse praktijk

Auteur

 • mr. Rogier Goeman

  Rogier is advocaat in het vastgoedrecht en sinds 2012 advocaat bij VBTM Advocaten te Rotterdam. Zijn expertise ligt in het bijzonder op het gebied van het huurrecht (zowel woonruimte als bedrijfsruimte) en het volkshuisvestingsrecht. Hij werkt met name voor woningcorporaties, grote beleggers en overheden. Rogier is lid van de Vereniging voor Huurrecht Advocaten (VHA). Hij schrijft als auteur mee aan het handboek Huurrecht Woonruimte (Sdu) en de online-uitgave OpMaat Huurrecht+ (Sdu), waarbij hij specifiek over de gebrekenregeling schrijft. Daarnaast is hij redacteur van de uitgaven Jurisprudentie Huur en Verhuur (JHV) van Sdu en de Nieuwsbrief Huurrecht van FutD, waar hij annotaties en artikelen verzorgt. Naast het adviseren en procederen verzorgt Rogier ook regelmatig cursussen op het gebied van het vastgoedrecht.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten