Consent is key: de nieuwe Wet seksuele misdrijven

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Op 19 maart 2024 stemde de Eerste Kamer in met de Wet seksuele misdrijven en deze wet is op 1 juli 2024 in werking getreden. Een mijlpaal in de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld. Met de inwerkingtreding van de Wet seksuele misdrijven kunnen slachtoffers van aanranding en verkrachting aangifte doen als duidelijk was dat ze geen seks wilden. Ook seksuele intimidatie in het openbaar en het sturen van seksueel getinte berichten aan kinderen zijn dan strafbaar. Wat is er nog meer veranderd? In deze cursus behandelt mr. I.E. (Ivonne) Leenhouwers de belangrijkste wijzigingen, definitiebepalingen en de nieuwe basisdelicten aanranding en verkrachting. Daarnaast gaat zij in op het nieuwe criterium van 'ontbrekende wil' bij lichamelijke onmacht of afhankelijkheid en het onderscheid tussen verschillende leeftijdscategorieën.

Deze cursus is op 26 juni 2024 opgenomen.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen van de zedenwetgeving na inwerkingtreding van de nieuwe Wet seksuele misdrijven per 1 juli 2024
  • bent u op de hoogte van het nieuwe 'consentmodel', de nieuwe bepalingen voor aanranding en verkrachting

Auteur

  • mr. Ivonne Leenhouwers

    Ivonne Leenhouwers is in 1999 beëdigd als advocaat en sinds 1 januari 2020 partner bij Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam. Zij is een van Nederlands voornaamste specialisten in zedenzaken. Haar belangstelling voor zedenzaken is ontstaan in de jaren dat zij werkzaam was bij Veraart De Granada Advocaten en samenwerkte met Chris Veraart, schrijver van het boek ‘Valse zeden. Valse aangiften in zedenzaken’. 

    Sindsdien houdt Ivonne Leenhouwers zich als advocaat voornamelijk bezig met het bijstaan van verdachten in zedenzaken. Zaken waarin de belangen groot zijn, de gemoederen hoog oplopen en een grondige en objectieve beoordeling van het dossier van essentieel belang is. Daarnaast houdt zij zich buiten de rechtszaal bezig met de nieuwe zedenwetgeving en treedt ze regelmatig op als gastspreker en docent. 

    Ivonne Leenhouwers is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten