Special: Aanranding en verkrachting in de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Op 19 maart 2024 stemde de Eerste Kamer in met de Wet seksuele misdrijven, deze wet gaat op 1 juli 2024 gelden. Een mijlpaal in de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld. Met de inwerkingtreding van de Wet seksuele misdrijven kunnen slachtoffers van aanranding en verkrachting aangifte doen als duidelijk was dat ze geen seks wilden. Wat gaat er nog meer veranderen omtrent aanranding en verkrachting? In deze special behandelt mr. I. (Ivonne) Leenhouwers de belangrijkste wijzigingen, verkrachting en aanranding onder de oude wetgeving, het internationale kader, de nieuwe basisdelicten aanranding en verkrachting en het nieuwe criterium 'ontbrekende wil' bij lichamelijke onmacht of afhankelijkheid.

Deze cursus wordt verwacht in juli 2024.

Auteur

 • mr. Ivonne Leenhouwers

  Ivonne Leenhouwers is in 1999 beëdigd als advocaat en sinds 1 januari 2020 partner bij Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam. Zij is een van Nederlands voornaamste specialisten in zedenzaken. Haar belangstelling voor zedenzaken is ontstaan in de jaren dat zij werkzaam was bij Veraart De Granada Advocaten en samenwerkte met Chris Veraart, schrijver van het boek ‘Valse zeden. Valse aangiften in zedenzaken’. 

  Sindsdien houdt Ivonne Leenhouwers zich als advocaat voornamelijk bezig met het bijstaan van verdachten in zedenzaken. Zaken waarin de belangen groot zijn, de gemoederen hoog oplopen en een grondige en objectieve beoordeling van het dossier van essentieel belang is. Daarnaast houdt zij zich buiten de rechtszaal bezig met de nieuwe zedenwetgeving en treedt ze regelmatig op als gastspreker en docent. 

  Ivonne Leenhouwers is lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor advocaten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten